Tak jak obiecałam, dziś będzie notka kulinarna.
Na końcówkę lata chcę Wam polecić
Bakłażan nadziewany
Jak się za niego zabrać?
Potrzebujemy (dla 2 osób):
# 2 duże bakłażany
# cukinie
# 2-3 pomidory
# cebulę czerwoną
# oliwę
# sól, pieprz, cukier
# cytrynę
# natka pietruszki
# makaron ryżowy
# filet z kurczaka
Najpierw przygotowujemy bakłażany. Myjemy je, odkrajamy łodygi i kroimi na pół. Każdą połówkę nacinamy głęboką, ale nie przecinamy do końca. Ja przecięłam je od strony środkowej, jeśli chcecie dodać potrawie uroku - zróbcie nacięcię od strony skórki. Tak przygotowane bakłażany wkładamy do miski skórą do dołu, solimy i odstawiamy na ok. 30min, aby puściły soki.
Pomidory, cebulę i cukinie kroimi w kosteczki i dusimy na patelni. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i przyprawy. Dusimy aż warzywa zrobią się miękkie.
Kurczaka kroimi w drobna kostkę i smażymy na patelni. Kiedy będzie gotowy dodajemy go do warzyw. Mogą dusić sie razem :)
W tym samym czasie gotujemy makaron ryżowy, który sprawi, że danie będzie bardziej syte. Jeśli macie ochotę na bardziej delikatne danie, nie dodawajcie makaronu. Makaron dodajemy później do warzyw i mięsa.
Kiedy bakłażany będą gotowe, wyciskamy z nich sok i suszymy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy oliwę na patelni i kładziemy na niej bakłażan skórką do góry. Smażymy aż się zarumieni. Po usmażeniu bakłazanów wyjęłam je na tackę i delikatnie wyżłobiłam w nich głębienie w miejscu nacięcia nożem aby farsz mógł się zmieścić.
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni. Do szklanki wlewamy ok 3 łyżek wody i dodajemy 2 łyżeczki cukru i wyciskamy trochę cytryny. Do naczynia żaroodpornego kładziemy bakłażany i smarujemy woda z cukrem i cytryną. Nakładamy farsz i gotowe !
Pieczemy ok 40minut aż bakłażany zrobią się wystarczającą miękkie.
Dodatkowo udekorowałam je natka pietruszki :) Wyglądają jak łódeczki.
Ze względu na to, iż całość przyprawia się tylko solą i pieprzem - bakłażan wychodzi bardzo delikatny :)
SMACZNEGO !
A tu już cieplutkie :) |
Dodatkowo udekorowałam je natka pietruszki :) Wyglądają jak łódeczki.
Ze względu na to, iż całość przyprawia się tylko solą i pieprzem - bakłażan wychodzi bardzo delikatny :)
SMACZNEGO !
Odwiedź mój FUNPAGE
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz